Изпитване на спукана цилиндрова глава

Изпитване на спукана цилиндрова глава

    Изпитването за въглероден диоксид също не може да покаже дали цилиндровата глава има дефект .

Въпреки, че не се показва, пукнатината на главата може да даде същите симптоми като издухана гарнитура.

В снимката по-горе, пукнатината е очевидна. Често пукнатината е твърде малка, за да се види с просто око . Макар че пукнатините са малки, пукнатината в цилиндровата глава ще предизвика сериозни проблеми. Ние използваме специални оцветители и UV боя под налягане и други методи за намиране на много малки пукнатини. 

Други повреди в цилиндровите глави

Усукването/изкривяването е друг проблем, особено при алуминиевите глави на цилиндрите. Повърхността на главата на цилиндъра може да се наруши и вече да не осигурява равна повърхност, която да задържа уплътнението на главата правилно. Проверяваме равнината на главата на цилиндъра . След като извадим и почистим главата, използваме специални инструменти за да проверим повърхността. Ако съществува проблем ние ще го установим .

спукана глава

Спецификацията на допустимата основа се различава от един двигател до друг. Нормалната граница е от 0.0762 mm до 0.1016 mm за четирицилиндровите, V6 и V8 двигатели. При някои вградени шестцилиндрови двигатели допустимото отклонение може да е малко повече. Специализираните машини за глави на цилиндрите могат да изправят изкривена цилиндрова глава, за да станe годнa за използване. Те могат дори понякога да ремонтират спукани глави на цилиндрите. 

В зависимост от степента на пукнатините, ще Ви препоръчаме да извършите ремонт или да се препоръча нова глава  (нова или втора ръка).

Появата на пукнатини в главата на цилиндъра

Пукнатини в главата на цилиндрите могат да се появят поради използването на лошо качество на горивото, корозия, нарушаване на правилата за експлоатация на двигателя и препоръки на производителя. В някои случаи пукнатините могат да се определят визуално, но съществува риск от появата на микропукнатини, които не могат да бъдат открити с просто око.

Първият етап от диагностиката е инспекцията на главата на цилиндъра, която обръща внимание на износването на съставните части, наличието на увреждане по главата, деформация . Също така, нарушаването на плътността на смазочните или охлаждащите канали ще доведе до изтичане на охлаждащата течност и влизането й в картера.


Leave a Reply